woensdag 8 februari 2012

Bureaucratisch Portugal

Vanaf vorige week ben ik bezig geweest bepaalde formaliteiten rond te krijgen om ons bedrijfje te formaliseren en om uiteindelijk dus belasting te kunnen betalen. En belastingbetalers kunnen ze in Portugal wel gebruiken lijkt me!

Vorige week vrijdag ben ik naar onze pseudo advocate, ze is solicitor en gespecialiseerd in overname van huizen, onroerend goed, gegaan voor de eindafrekening en de documenten te verkrijgen die bij de aankoop van ons huis horen.

Met deze documenten zou ik zo naar het gemeentehuis kunnen gaan om de benodige papieren te verkrijgen voor het opstarten van de eenmanszaak. Jaja.

Op de camera, het gemeentehuis, vertelde de ambtenaar, dat ik een werkvergunning nodig had, ik bracht daar tegen in dat we een eigen bedrijf willen opstarten en daar juist die papieren voor nodig had.

Toen moest ik op het deelgemeente kantoor, waar we wonen, een attest halen dat we wonen waar we wonen. 2 portugese kiesgerechtigden moeten daar ook voor tekenen. Volgens de solicitor, waar ik daarna weer naar toe ging hoefde dat niet: ik moest naar de financas gaan om ons adres om te zetten in het portugese adres opdat ik fiscaal geregistreerd ben.

Op naar de financas, officele koopakte mee, en zowaar ons adres werd gewijzigd. Terug naar de camera. De ambtenaar was daar blij mee, maar toch was het speciale deelgemeente kantoor attest ook nodig. Terug naar de solicitor, die vond het onzin, maar tekende toch, nu moest ik nog iemand vinden die in Quelfes woont, en wilde tekenen.

Op naar het cafe, 2 meiden aangesproken die waarschijnlijk wel engels konden praten, na een heel verhaal gaven ze de tip om naar een verderop gelegen restaurant te gaan en om Nadia te vragen, zij zou ons helpen. Zo gezegd zo gedaan, Nadia, een Duitse, hielp ons aan de benodigde handtekening: Ana, een werkneemster moest tekenen, kopie van het kiesbewijs, en klaar.

Weer naar de deelgemeente: yep, alles goed, betalen en het attest mee. Naar de Camera in Olhao, nummertje trekken, hoe de Portugezen van een geavanceerd nummer systeem toch een chaos weten te maken is erg grappig, maar ook vervelend want toen ik eindelijk aan de beurt was, was het 4 uur, en kon eea niet afgemaakt worden, morgen na 2 uur, mag ik het gevraagde document ophalen...

Gelukkig heeft Marije me geholpen, en hebben we de meeste hobbels samen kunnen nemen, want het was me een gedoe!

1 opmerking:

  1. Soms denk je dat het niet erger kan maar dus toch ;-) En fijn dat Marije je heeft kunnen helpen. Zij spreekt toch Portugees? Lekker zo'n tolk er even bij, is bij dit soort dingen toch wel handig. Het is anders dan een broodje kopen en goedemorgen/middag zeggen.

    Hopelijk is hierna alles geregeld en ben je voorlopig van het bureaucratische gebeuren af.

    XXX Agnes

    BeantwoordenVerwijderen